logo.pngComposer   

Kost til småtspisende

Kostformer > SmåtspisendeNutritional risk >= 3
Kost til småtspisende gives til patienter, som har bevaret spiseevne, men som på grund af kvalme, fysiske eller psykiske lidelser er ude af stand til at indtage mad i den mængde, der er nødvendigt for at dække behovet for energi og næringsstoffer i perioder af mere end få dages varighed.
Småtspisende er:
  • Patienter med en kostindtagelse under indlæggelsen på mindre end 75 % af den sædvanlige kostindtagelse i en uge.
  • Patienter i ernæringsmæssig risiko med utilstrækkelig kostindtagelse. Læs mere under Screening.
Ofte ses nedsat appetit i forbindelse med et øget næringsstofbehov. Ved at tilbyde små, overkommelige portioner med stor energitæthed, fordelt på mange måltider, er det muligt at forbedre indtagelsen.
Kosten må individualiseres, og kostregistrering er nødvendig i forbindelse med denne kostform – dette gøres bedst i samarbejde med en klinisk diætist.
Flydende energi- og proteintilskud vil have en væsentlig plads i kost til småtspisende.

Retningslinjer for kost til småtspisende

  • Stor energitæthed (højt fedtindhold og lavt kulhydrat-/kostfiberindhold)
  • Proteinindhold svarende til sygehuskosten
  • Vitamin- og mineralindhold svarende til sygehuskosten
  • Meget små portioner mad
  • Hyppige måltider (6-8 inkl. energi- og proteintilskud)
  • Individuelt tilpasset konsistens af de enkelte måltider.
Kostens fedtindhold skal være højere end i sygehuskosten, for eksempel 50 E%. Maden skal serveres i små, indbydende portioner, se eksempler på Portionsstørrelser, samt fotos der illustrerer de forskellige portionsstørrelser i Anbefalinger for den danske institutionskost.

Kost til småtspisende