logo.pngComposer   

Valg af fødevarer

Kostformer > Diæter > Nyresygdom > Kaliumreduceret diæt
Eat and drink the mostEat and drink now and thenEat and drink seldomAvoid
Bread, flour, mealRugbrød (højst 3-4/2 stk. dagligt)
Franskbrød, grovbrød uden klid, boller, rundstykker, flutes, kiks og kryddere
Croissanter, tebirkes og kammerjunkere
Hvedemel og maizena
Hvedegryn (mannagryn)
Havregryn (højst 1 dl. dagligt)
Havregrød *
* I begrænset mængde
Cornflakes
Tærtedej og butterdej
Filodej
Rasp
Fiberbrød og knækbrød
Rugmel, bygmel,
Hvedekerner
Øllebrød, risengrød
Rugbrødsdrys
Hvedeklid, hvedekim
Müesli
Potatoes, rice and pastaKogte kartofler
Forkogte kartofler til at stege
Ris og pasta
Bagte og råstegte kartofler
Kartoffelmos
Kartoffelmospulver
Pommes frites
Vegetables and Kogte, konserverede og syltede grøntsager
Forkogte grøntsager til at stege
De fleste typer rå grøntsager (højst 100 g pr. dag)
Champignon og andre svampe
Spinat, rosenkål, rå selleri og rå rødbede
Avocado
Grøntsagssuppe og -mos
Alle typer tørrede bælgfrugter, fx gule ærter, kidneybønner og linser
Fruits nuts and seedsMarmelade, syltetøj og gelé
De fleste typer frisk eller frossen frugt (højst 100 g pr. dag) *

de fleste typer konserverede eller syltede frugter uden lage (højst 200 g pr. dag) *

de fleste typer frugtgrød, -suppe og –mos (højst 100 g pr. dag) *
* Ananas, abrikos, appelsin, blomme, fersken, grapefrugt, jordbær, hindbær, kirsebær, mandarin, netmelon og honningmelon, pære, ribs, stikkelsbær, vindrue og æble
Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner
Banan, brombær, cantaloupe melon, friske dadler, hyben, hyldebær, passionsfrugt, rabarber og solbær
OBS. Øvrige indtag af frugt
Alle typer nødder og mandler
Peanutbutter og chokoladenøddecreme
Carambole (stjernefrugt)
Milks and cheeseHøjst 1dl mælk og syrnet mælkeprodukt dagligt

ost (højst 25 g dagligt)

sojamælk (højst 300 ml dagligt)
Alle typer creme fraiche og fløde
Smørbar flødeost, friskost
Kvarg, fromage frais, hytteost og rygeost
Alle typer kakaomælk
Meat, fish, poultry, pluck and egAlle typer kød, fisk, fjerkræ og indmad
Æg
Fats, sauces, dressings and suchPlanteolie, oliemargarine, minarine, blandingsprodukter og smør
Olie-/eddikedressing
Mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade
Sennep, sojasauce og engelsk sauce
Saucer og dressinger baseret på mælkeprodukter
Ketchup og chutney
Tomatpuré og tomatkoncentrat
Sugar, deserts, cakes, candyAlle typer sukker, honning og sirup
Desserter med et lavt kaliumindhold
Sorbet og sodavandsis
Kager
Bolcher, vingummi, karameller og tyggegummi
Mælke- og flødeis
Desserter med et højt kaliumindhold
Lakrids
Chokolade, marcipan og nougat
DrinksVand og danskvand
Te
Kaffe (højst 250 ml dagligt)
Sodavand og læskedrikke
Maltøl
Øvrige øl, vin og spiritus i henhold til lægeordination
Industrielt fremstillede ernæringstilskud
Saftevand
Havredrik og rismælk
Frugt- og urtete
Frugtjuice, grøntsagsjuice og æblemost
Hjemmelavede ernæringstilskud
OBS.Øvrige indtag af mælkeprodukter
MiscAlle friske og tørrede krydderurter og krydderier
Madkulør og eddike
Saltstænger
Salt og bouillon
Kakao og kakaopulver
Salterstatninger
De fleste typer chips
Peanuts